Mgr. Jan Grolich

  • KDU-ČSL
  • Jihomoravský kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.05.2024 20:03:00

Kraj se zavázal pomoci se záchranou zříceniny hradu Děvičky

Kraj se zavázal pomoci se záchranou zříceniny hradu Děvičky

Jedním z nejikoničtějších symbolů jižní Moravy je mohutná zřícenina hradu Děvičky v Pavlovských vrších. Ročně ji navštíví víc než sto tisíc turistů.

 Návštěvnická obliba i stáří původní stavby se ale začaly ruku v ruce podepisovat na stavu památky, kterou se už několik let snaží zachránit projekt na její sanaci. K jeho finanční podpoře se teď připojuje i Jihomoravský kraj.

S prvními opravami nejnutnějších míst se začalo už v roce 2021, kdy kromě zachování hradních pozůstatků bylo potřebné řešit i bezpečnost turistů. Spolek Památky Pálavy tehdy nainstaloval zábrany do oken hradu a postupně začal s obnovou přístupových cest a kultivací nejtěsnějšího okolí Děviček.

„Za cíl jsme si dali sanaci hradu v takové podobě, v jaké ho známe dnes. Kvůli tomu bylo nutné usměrnit návštěvnický provoz a oslovit potřebné partnery k tomu, abychom tenhle kus historie mohli obdivovat i nadále. Navázali jsme spolupráci s okolními obcemi, archeology, od Lesů ČR, kterému zřícenina patří, máme zápůjčku na správu hradu do roku 2040. Spolupráce s Jihomoravským krajem je pro nás důležitá kvůli formální, finanční, ale i morální podpoře,“ říká místopředseda spolku Marek Sklenář.

Za poslední tři roky spolek proinvestoval 6,5 milionu korun na nutných opravách. Letošní plány odhaduje na 4 miliony korun, sanovat by se měla ve druhé etapě dělová bašta, vně které vznikne pro návštěvníky vyhlídka. Inspiraci čerpaly Památky Pálavy u profesionálů, kteří mají za sebou třeba rekonstrukci hradu Helfštýn, oceněnou hlavní cenou České ceny za architekturu 2021.

„Za vším, co nese pořádné ovoce, stojí nadšení. Tady se dala dohromady banda lidí, kterým není jedno, co se děje s kusem naší krajiny a naší historie, a těším se na to, jak Děvičky promění,“ říká jihomoravský hejtman Jan Grolich.

„Naše současnost se stane součástí naší historie. Byl bych nerad, kdyby se součástí historie Jihomoravského kraje v 21. století stal zánik krásné památky, která inspirovala řadu pověstí a pohádek. Podpořit Památky Pálavy je jediná správná cesta,“ doplňuje náměstek hejtmana pro kulturu a cestovní ruch František Lukl.

Do projektu jsou kromě Lesů ČR, jakožto majitele objektu, zapojeny také Správa CHKO Pálava, Obec Pavlov, Ministerstvo kultury, Regionální muzeum v Mikulově, Národní památkový ústav Brno, pod jehož dohledem k sanaci památky dochází, a další partneři včetně donátorů z řad jednotlivců.

„Spolupráce bude fakticky fungovat tak, že si se spolkem každoročně projdeme plán oprav a poměrnou část finančně zajistíme. Děvičky za sebou už teď mají velký kus práce, ale ještě větší před sebou. Náročnost oprav spočívá taky v nutnosti použití technologií a postupů ze 13. a 14. století, odkud známe dnešní podobu hradu,“ vysvětluje náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje Jan Zámečník.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama